Skip to main content

Badger Wood Walk
Whole House Refurbishment and Extension

  • Location

    York

  • Completion Date

    2014

  • Project Cost

    £200,000

We positioned the new extension at ninety degrees to the reconfigured bungalow to form two sides of a courtyard; the other two sides were made up of an existing Leylandii hedge and a specially designed larch fence. The idea of creating a courtyard was influenced by Japanese design, which the client wanted to bring into the brief. The new connection to the bungalow is articulated with a flat roof that then stretches along the front of the extension to create a veranda.

We visually simplified the existing house and united it with the new extension by treating the external walls with white render and installing matching windows. Scottish larch has been used throughout the site as a further unifying element. Furthermore, the lines flowing across the decking/fence are picked-up by the strips of copper flowing in the same direction over the roof.

Views through the house from the rear garden to the courtyard and front garden beyond show off the linearity of the materials and sequence of indoor and outdoor spaces, which is further enhanced by the contrasting colours of the toasted bamboo floor and white rendered walls. 

The palette consists of copper, white render, untreated Scottish larch, as well as the white gravel and planting within the landscape. The copper colour blends well with the existing concrete roof tiles and creates a strong contrast with the white render. The larch softens the overall effect and adds warmth in terms of colour and texture.

Materials and Workmanship

The palette consists of copper, white render, untreated Scottish larch, as well as the white gravel and planting within the landscape. The copper colour blends well with the existing concrete roof tiles and creates a strong contrast with the white render. The larch softens the overall effect and adds warmth in terms of colour and texture.

Sustainability

Considerable efforts were made to improve the thermal insulation and airtightness within the existing bungalow and to create a new extension that exceeds building regulation standards. The airtight envelope called for MVHR to be installed throughout. Locally sourced, untreated, larch was chosen over imported timbers and heat treated bamboo was chosen internally for its sustainable qualities. Externally, paving was reclaimed and reused within the landscape and a recycled plastic grid was chosen for the front drive, filled with gravel and planting.